Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Javni poziv privatnim i javnim subjektima iz zemalja članica Centralno-evropske inicijative da predlože projekte razmjene znanjaSpoljnotrgovinska komora BiH obaviještena je od Ministarstva spoljnih poslova BiH da je, u okviru Centraloevropske inicijative (CEI), otvoren javni poziv privatnim i javnim subjektima iz zemalja članica da predlože projekte razmjene znanja koji bi doprinijeli razvoju i ojačali saradnju unutar regije kroz podršku društvenoj koheziji i ekonomskoj dinamici.
Javni poziv je objavljen u okviru Programa razmjene znanja (Know-how Exchange Programme-KEP), koji pomaže prenošenju stručnih znanja u CEI regiji, i to između zemalja CEI koje su ujedno i članice EU i onih zemalja koje teže članstvu u tom bloku.
Projekte u ukupnom iznosu od 250.000 evra finansira Republika Italija, kroz CEI fond pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
Pravila poziva propisuju da se za svaki projektni prijedlog moraju prijaviti najmanje dva subjekta, i to najmanje jedan prenosilac stručnih znanja iz EU i jedan primalac iz zemalja koji su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU. Maksimalan iznos granta po projektu je 40.000 evra.
Na strani pružalaca znanja mogu se naći javne ustanove i privatna preduzeća iz Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.
S druge strane su subjekti iz Albanije, Belorusije, BiH, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine, kao primaoci stručnih znanja.
Rok za prijavu projektnih prijedloga je 21. jun 2021. godine. Realizacija projekta, čija sprovođenje može trajati između 6 i 24 mjeseca, će početi u novembru.
Više informacija se može naći na stranici: https://www.cei.int/news/9054/cei.know-how-exchange-programme-kep-call-for-proposals-2021-open-for-applications